Evenimente

Turneu lansare de carte "Contraste", de Maria Metco

Aflați mai multe

octombrie 3, 2018  Către  octombrie 8, 2018
Brasov, Sibiu, Bucuresti
Maraton editorial EIKON la Târgoviște

Aflați mai multe

septembrie 8, 2018  Către  septembrie 8, 2018
Salonul editorial ”Ion Heliade Rădulescu”
Lansare de carte - "Folie à Trois" la Librăria Humanitas Oradea

Aflați mai multe

iunie 27, 2018  Către  iunie 27, 2018
Librăria Humanitas Oradea
Mântuirea Măriţi imaginea

Mântuirea

978-606-49-0199-6

Nou

AUTOR: Vasile Bitere

ISBN: 978-606-49-0199-6

ANUL APARIŢIEI: 2019

NR. PAGINI: 400

FORMAT: 14,5x20,5

40,00 lei

40,01 lei pe buc

Recenzii

Notă 
vasile bitere 07-02-2020

recenzie

După terminarea Şcolii militare de ofiţeri, tânărul locotenent, Sorin Voinea, a ajuns la viitorul său loc de muncă, Regimentul. Era înflăcărat, plin de aspiraţii şi năzuinţe, şi ardea de dorinţa de a începe munca, munca pe bani, cum spunea el. Avântul, însă, i se tăiase când, ajuns acolo, în faţa porţii, văzuse că aceasta era ferecată cu lanţuri.
A avut nenorocul să dea peste nişte comandanţi revoluţi, arhaici, dintr-o altă generaţie, care îl vor duce în prag de moarte.
Într-o seară, la o discotecă, s-a îndrăgostit de domnişoara Ecaterina, care era chiar fiica comandantului, duşmanul său. N-a ştiut cine era fata şi fusese încântat de cucerirea făcută, dar asta până a doua zi, când tatăl fetei, aflând despre relaţia înfiripată între cei doi, l-a băgat pe ofiţer la arest.
Scânteia însă fusese aprinsă, pentru că şi fata se îndrăgostise de el şi, cu toată opreliştea bătrânului călău, ea voia să şi-l facă prieten, pentru că-l iubea.
După cinci zile de arest, în ofiţer se cuibărise o ura nestăvilită împotriva tiranului şi-i dispăruse orice sentiment legat de fată.
Viaţa a decurs normal până într-o zi, când Sorin, aflându-se în concediul de odihnă pe litoral, a întâlnit-o iar cu Ecaterina. Fata nu-l uitaseră nicio clipă şi-i urmărise fiecare mişcare. Întâlnirea cu ea fusese o mare surpriză pentru băiat, iniţial a respins-o, dar, apoi, şi-a călcat pe inimă, crezând că în cele trei zile cât îşi propusese să stea la mare nu se va întâmpla nimic şi nu se va abate de la crezul său. N-a fost aşa. Din acel moment, în el a început să se dea o luptă furtunoasă, o luptă a contrariilor, pe deoparte dragostea pentru fată, pe de alta, ura împotriva torţionarului. Fiecare pas pe care îl făcea spre ea, era însoţit de o ostilitate nestăvilită împotriva fanariotului, aducându-şi aminte minut cu minut de suferinţele şi jignirile suportate. Cum se va termina această drama a iubirii lor?

În partea a doua a romanului, peste anii, fiind student la Facultatea de Drept, a fost martor la „Revolta” studenţilor din Iaşi, din anul 1987, pe care autorul o descrie fir-a-păr. Eroul se mutase în garnizoana Buzău, se căsătorise şi avea trei copii. Viaţa în România începuse să fie din ce în ce mai grea, oamenii trăiau prin întuneric, în frig şi flămânzi. Începuse cea mai neagră perioadă din istoria românilor; familia maiorului Sorin Voinea suferea şi ea din plin.
A venit însă Revoluţia din Decembrie 1989, aşteptată de maior ca pe o Mântuire a sufletelor împovărate de greutăţi. Autorul a fost un participant activ la Revoluţie din Buzău, şi a descris-o în amănunt, a prezentat trăirile ofiţerilor, temerile şi năzuinţele lor, comportamentul oamenilor, în acele nopţi cumplită când ţara vuia fiind “asaltată de terorişti”.
Finalul este la îndemâna lui, se “răzbună” făcând un amplu rechizitoriu sistemului comunist, însă drama din familia lui nu se va sfârşi. Soţia lui fusese grav rănită pe baricade, şi fusese internată în spital la Buzău, apoi la Bucureşti. Ofiţerul porneşte s-o caute cu teama în suflet, că o va găsi moartă. Sfârşitul nu este cel aşteptat de cititor.

Scrieți propria recenzie !

Scrieți o recenzie

Mântuirea

Mântuirea

AUTOR: Vasile Bitere

ISBN: 978-606-49-0199-6

ANUL APARIŢIEI: 2019

NR. PAGINI: 400

FORMAT: 14,5x20,5

Scrieți o recenzie

30 alte recomandări în aceeași categorie: