• Nou

ANUARUL SOCIETĂȚII PRAHOVENE DE ANTROPOLOGIE GENERALĂ nr. 8 (2023)

65,00 lei

(65,00 lei buc.)

AUTOR: Sebastian Ștefănucă (coordonator)

ANUL APARIȚIEI: 2024

ISSN: 2458-0848

NR. PAGINI: 286

FORMAT: 21x21

Cantitate
In stoc

(fragment Cuvânt înainte) 

Numărul al optulea al Anuarului societății prahovene de antropologie generală reia seria aparițiilor ordinare ale acestei publicații. Numărul anterior, cel din anul 2022, este un număr extraordinar, în onoarea domnului Gheorghiță Geană, la împlinirea vârstei de optzeci de ani. Profesorul și cercetătorul sărbătorit reprezintă autorul moral al anuarului de antropologie prahovean. Drumurile deschise de dumnealui în antropologia din România au dus și la prezenta inițiativă editorială; drumuri care, la rândul lor, se desprind dintr-o magistrală a cunoașterii sociale și culturale pavată cândva de ceea ce astăzi este cunoscut drept Școală gustiană. De aceea, standardul de calitate (auto) impus este înalt, cu speranța că onorează rădăcinile.

Publicația de față se constituie pe două părți. Prima, majoritară în structura ei, cuprinde rezultatele in extenso ale unor cercetări pe tema vinului și viței-de-vie, cercetări stimulate de participarea la Colocviile de etnologie, istorie culturală și antropologie de la Valea Doftanei, jud. Prahova, în perioada 6-9 august 2023, în cadrul oferit de pensiunea „Crăița”. Instituțional, organizarea evenimentului a aparținut Centrului Județean de Cultură Prahova, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino”, Băicoi, din același județ, dar și cu Primăria comunei Valea Doftanei.

Colocviile menționate reprezintă metamorfozarea Colocviilor societății prahovene de antropologie generală, organizate de-a lungul a cinci ediții în Ploiești sau la Cheia, în perioada 2017-2021. Indiferent de motivele transformării, titulatura utilizată în 2023 reflectă întrutotul fidel conținutul manifestării. Textele publicate în prezentul număr, lucrările prezentate la Colocviile de la Valea Doftanei – al căror program este reprodus în addenda primei părți – stau mărturie în acest sens.

Tot în addenda sunt de găsit ample rezumate în limba engleză ale tuturor studiilor din prima parte. A doua parte cuprinde referate în limita a o mie de cuvinte rezultate în urma comunicărilor de la simpozionul Băicoi – identități locale și regionale, organizat în data de 18 mai 2023 la Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino”, Băicoi, ca parte a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei liceului. Deși simpozionul a presupus participare intergenerațională (vezi programul din addenda celei de-a doua părți), sunt publicate aici doar texte ale tinerelor generații, însemnând elevi sau foști elevi (actualmente studenți) ai liceului. Cele șapte referate sunt precedate de un text de deschidere al gazdei evenimentului, doamna director Silvia-Florentina Constantin, despre instituția băicoiană de învățământ. Pentru autorii-elevi, prezența în paginile Anuarului SPAG (un acronim deja familiar cititorilor și contributorilor la această publicație) reprezintă chiar debutul în activitatea știiințific-publicistică.

2458-0848

Referințe specifice

Recenzii

Scrie o recenzie

ANUARUL SOCIETĂȚII PRAHOVENE DE ANTROPOLOGIE GENERALĂ nr. 8 (2023)

AUTOR: Sebastian Ștefănucă (coordonator)

ANUL APARIȚIEI: 2024

ISSN: 2458-0848

NR. PAGINI: 286

FORMAT: 21x21

Scrie o recenzie

S-ar putea să-ți placă și