Răzbunarea lui Moș Martin

25,00 lei
AUTOR: Georgeta Gălușcă
ANUL APARIŢIEI: 2021
ISBN: 978-606-49-0561-1
NR. PAGINI: 158
FORMAT: 13x20
Cantitate
Ultimele produse in stoc

„Veni însă vremea când aceasta se stinse lăsând în urmă tristețe și regret. Casa rămase pustie, băncuța de sub alun dădea semne de putreziciune, iar sărmana veveriță ar fi renunțat la toate alunele din lume pentru un ceas de afecțiune primită de la prietena sa. Cuprinsă de singurătate și amară suferință, fu, la rându-i sortită pieirii într-o toamnă rece cu frunze îngălbenite. Ne întrebăm retoric, oare, câți dintre noi mai știm să respectăm animalele? Când vom înțelege că aceste ființe necuvântătoare sunt de fapt prietenii cei mai fideli ai omului?”

(Veverița înțeleaptă)

În noaptea de 24/25 Iunie 1950, într-o feerie nocturnă dominată de jocul Sânzienelor, se năștea în localitatea Podoleni din zona Neamțului, fiica satului Georgeta Gălușcă. A rămas, din noaptea aceea, cu harul povestirii îmbogățit de bunicii și părinții din vatra strămoșească în serile lungi de iarnă ca-n povești. A urmat cursurile școlii elementare din localitate, ale colegiului din Piatra Neamț și a absolvit facultatea de filologie de la Iași. A profesat, ca „profă de română” în localități din județul Neamț și Bacău. În 1995 rupe chingile sistemului obstrucționist ale învățământului din spațiul mioritic și emigrează în Italia, la Torino, unde s-a stabilit temporar, până în zilele noastre. Acolo a muncit, a excelat în voluntariat(ca profesoară de română la clasele de pe lângă biserica ortodoxă română Cuvioasa Parascheva), a făcut parte din diverse asociații culturale și chiar conduce, ca președinte, Asociația Culturală Româno-Italiană Lumina, secondată de energicul Francesco Paganelli. Anul 2020 a ținut-o izolată la domiciliu, ca pe fiecare locuitor din Italia, și din bobițele de lacrimi ce-i umezeau cotidian obrajii, a umplut caiete cu gânduri, amintiri, versuri și povești pentru nepotul Tudor aflat la mare distanță, în România, dar foarte aproape de sufletul dânsei. Încurajată de familia Paganelli (Francesco & Nicoleta), a încredințat parte din creațiile sale tiparului, rezultând un volum bilingv italo-român „Pensieri e Parole/ Gânduri și cuvinte”.

Anul 2021 este cel al revenirii în patria mamă, ca tânără pensionară, și reeditează cartea, cu titlul „Răzbunarea lui Moș Martin”, ediție revăzută și adăugită, destinată tuturor copiilor, în special a celor fără familie sau sprijin moral/ material. Pasiunea pentru scris va declanșa, sigur, noi arderi care se vor materializa, poate, într-un nou volum.

9786064905611

Referințe specifice

Recenzii

Scrie o recenzie

Răzbunarea lui Moș Martin

AUTOR: Georgeta Gălușcă
ANUL APARIŢIEI: 2021
ISBN: 978-606-49-0561-1
NR. PAGINI: 158
FORMAT: 13x20

Scrie o recenzie

S-ar putea să-ți placă și