Povestea poveștilor pentru cititorii adulți americani (și alte texte provocatoare)
  • Povestea poveștilor pentru cititorii adulți americani (și alte texte provocatoare)

Povestea poveștilor pentru cititorii adulți americani (și alte texte provocatoare)

25,00 lei

(25,00 lei buc)

AUTOR: Sergiu Viorel Urmă

ANUL APARIŢIEI: 2019

ISBN:  978-606-49-0084-5

NR. PAGINI: 180

 FORMAT: 13x20

Cantitate
In stoc

Situate la granița dintre ziaristică și proză, cele 40 de texte, scrise în New Jersey, între 2017-2018, majoritatea sunt inspirate din realitățile culturale și politice din Statele Unite și România. Ele prezintă o lume în transformare care aleargă bezmetic „spre mai bine”, dar care nu știe unde o să ajungă până la urmă. Dar ceea ce se știe este că „Time is frickin’ crazy”– vremurile sunt complet smintite.

Sergiu Viorel Urmă (n. 1946, București) este absolvent al Universității București,  Facultatea de Limba și Literatura Engleză, după care a lucrat ca profesor de liceu și apoi ca reporter la Redacția Emisiuni Pentru Străinătate – secția engleză – a Radiodifuziunii Române. În continuare a fost angajat de agenția americană de presă Associated Press, în cadrul căreia a lucrat timp de 40 de ani, dintre care 13 ani în România (asistent și corespondent), trei ani la Viena (reporter) și 24 de ani la New York (reporter și editor). În 1996 i s-a publicat piesa  Chessgame  (Jocul de șah) de către Modern International Drama, o publicație scoasă de State University of New York (SUNY). În 2002 piesa a fost publicată în limba română la Editura Muzeul Literaturii Române. În 2015 publică volumul  Screwed: Dancing with the Generals  în SUA, la Create Space Independent Publishing, o divizie Amazon, unde cartea este expusă. În 2017 o ediție mai detailată  a cărții, Screwed: Dansând cu Generalii, a fost publicată în limba română la Editura Cartea Românească. Locuiește în New Jersey împreună cu soția și fiul.

9786064900845

Referințe specifice

Recenzii

Evaluare 

10-09-2020

Povestea Poveștilor pentru cititorii americani

"Care este cea mai bună conversație pe care o poți avea? Cea cu un om deștept, erudit. Aș merge mai departe, iar dacă îți mai și vorbește ca un prieten, poți considera că ești un Norocos/oasă!
Cartea pe care am citit-o este ca o oază de gânduri evidente, dar de care toți fug pentru că se tem de political correctness! Un buzunar plin cu idei amestecate din 2 culturi total diferite, cea americană și cea română. Idei, fresce, glume, unele atât de negre, încât și cel mai bronzat afro-american ar fuma nervos într-un colț. Glume intelectuale, dialoguri cu ale mele gânduri, nimic furat, dar de peste tot adunat! Când te împotmolești în etică și zâmbet fals, scoți cartea lui Sergiu Urmă și dai palme, și ție și lor!
O carte de suflet care are ce spune, un comentariu pentru multe evenimente, pentru poveștile în care am crescut, pentru generațiile care par pierdute, atenție! Par. În acest monolog-dialog am cunoscut un om care s-a transformat de-a lungul anilor, știe să citească printre rânduri, este genial în exprimarea sonoră a înjurăturior și reușește să păstreze o delicatețe adorată de editori. Am chicotit cu plăcere, am luat notițe și vă îndemn să nu citiți doar cărți care dor sau cărți dulci, asta e acră și amară de te iau fiorii, o revigorare intelectuală pentru cei care vor să lase masca la o parte!"

Evaluare 

12-08-2019

Povestea Povestilor pentru cititorii adulti americani (si alte t

"... Cartea, prin felul în care este scrisă, pare un coș plin de fructe în mijlocul unei toamne călduroase. Pur și simplu nu ai timp să te plictisești: câteva fragmente despre România, apoi paralelă cu SUA, câteva pagini cursive cu termeni în limba română, apoi expresii în limba engleză. Narație, descriere, preluări de articole reale – toate într-un cadru aerisit, frumos structurat, foarte ușor și palpitant de urmărit. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost transparența fidelă pe care am simșit-o în spatele randurilor. Lucrurile descrise așa cum naratorul le-a trăit, perceput sau simțit. Pe unele pagini am avut senzația că sunt omul privilegiat pentru a i se descoperi toate secretele cunoscute, prin felul în care unele informații au fost redate ca o confesiune onestă.

…mulți scriitori americani celebri au fost alcoolici: Hemingway, Faulkner, Dorothy Parker, Edgar Allan Poe, Truman Capote, O. Henry, Tennessee Williams, F. Scott Fitzgerald, Charles Bukowski, Eugene O’Neill. Acum sunt și mai mulți alcoolici ca populație (plus cei care iau droguri), dar unde sunt scriitorii mari? (pag. 115)

Întâmplările sunt relatate în propoziții scurte, dar cuvintele sunt foarte bine alese, astfel încât această structură te menține mereu atent. ești curios să afli ce se întâmplă în propoziția următoare, nu ai timp să te pierzi cu mintea în detalii.

Recomand cartea celor care ... vor să evadeze din cotidian, fără prea multe costuri sau celor care vor să învețe să relateze întamplări succint, clar și totuși fără a omite detaliile importante."

Scrie o recenzie

Povestea poveștilor pentru cititorii adulți americani (și alte texte provocatoare)

AUTOR: Sergiu Viorel Urmă

ANUL APARIŢIEI: 2019

ISBN:  978-606-49-0084-5

NR. PAGINI: 180

 FORMAT: 13x20

Scrie o recenzie