Mântuirea
  • Mântuirea

Mântuirea

40,00 lei

(40,01 lei buc)

AUTOR: Vasile Bitere

ISBN: 978-606-49-0199-6

ANUL APARIŢIEI: 2019

NR. PAGINI: 400

FORMAT: 14,5x20,5

Cantitate
Ultimele produse in stoc

9786064901996

Referințe specifice

Recenzii

Evaluare 

19-11-2020

O carte minunată

Recenzie


Această carte se bazează, în majoritatea situaţiilor pe evenimente şi întâmplări adevărate din viaţa autorului, fiind scrisă la persoana întâia. Sunt însă şi multe proiecţii fictive, evenimente şi întâmplări care nu s-au petrecut în realitate, însă autorul le-a prezentat ca şi cum ar fi fost reale ori ar fi putut să se întâmple.
Sorin Voinea este personajul principal, fiind prezentat cititorilor în două perioade ale vieţii.
În prima carte “Calvarul locotenentului” tânărul Voinea, după terminarea Şcolii militare, a pornit-o plin de înflăcărare spre noul său loc de muncă: Regimentul. Ardea de dorinţa de a începe munca, munca pe bani, cum spunea el. Când a ajuns însă acolo, şi a văzut poarta ferecată cu lanţuri, ca la puşcărie, i s-a tăiat tot avântul.
L-a Regiment a avut nenorocul să dea peste nişte comandanţi revoluţi şi arhaici, dintr-o altă generaţie, care îl vor aduce în pragul morţii.
Dar era tânăr şi suporta orice mizerie. Într-o seară, la o discotecă, a întâlnit o fată, de care i-a plăcut, domnişoara Ecaterina, şi s-au distrat bine, pentru că şi fata îl place fiind un tânăr frumos şi manierat. Era într-un fel încântat de cucerirea făcut şi se credea învingător, dar asta până a doua zi, când a aflat că tatăl fetei era chiar comandantul de regiment, cel care îl mai pedepsise odată. Acesta, aflând despre relaţia înfiripată între cei doi, l-a băgat pe ofiţer iar la arest, cinci zile.
Scânteia însă fusese aprinsă, pentru că fata se îndrăgostise de el şi, cu toată opreliştea bătrânului călău, ea n-a putut fi oprită din drumul ei, de a şi-l face prieten,pe Sorin, pentru că-l iubea.
Însă în ofiţer se cuibărise o ura nestăvilită împotriva tiranului, şi în acelaşi timp, îi dispăruse orice atracţie pentru fată. Asta până într-o zi, când, aflându-se în concediul de odihnă pe litoral, s-a întâlnit, întâmplător sau nu, cu Ecaterina. Fata nu-l uitaseră nicio clipă şi-i urmărise fiecare mişcare.
El a respins-o, vroia să nu mai audă de ea, nu vroia să mai aibă de aface cu fata unui tiran, dar văzând lacrimile ei şi-a călcat pe inimă, spunând că în cele trei zile cât avea să stea la mare, nu se va întâmpla nimic şi nu se va abate de la crezul său. N-a fost aşa.
Din acel moment, în el a început să se dea o luptă furtunoasă, o luptă a contrariilor: pe deoparte începuse s-o iubească pe Caty la nebunie, pe de alta, creştea în el, ca un aluat, ura împotriva torţionarului. Fiecare pas pe care îl făcea spre ea, era însoţit de o ostilitate nestăvilită împotriva fanariotului, aducându-şi aminte minut cu minut de suferinţele şi jignirile suportate. Chinul lui va continua mult timp şi finalul nu va fi fericit.

Cartea a doua, Mântuirea, începe cu „Revolta” studenţilor din Iaşi, din anul 1987. Fiind student la Facultatea de Drept şi aflându-se în localitate în sesiunea de iarnă, autorul a fost marcat de acţiunea studenţilor.
Sorin se căsătorise cu Maia şi se mutase în garnizoana Buzău, acum avea şi trei copii. Viaţa în România începuse să fie din ce în ce mai grea, oamenii trăiau prin întuneric, în frig şi flămânzi. Începuse cea mai neagră perioadă din istoria românilor. Familia maiorului Sorin Voinea suferea şi ea din plin lipsurile.
A venit însă Revoluţia din Decembrie 1989, aşteptată de maior ca pe o Mântuire a sufletelor împovărate de greutăţi. Autorul a fost un participant activ la Revoluţie din Buzău, şi a descris-o în amănunt, a descris emoţiile prin care au trecut cu toţii, temerile şi năzuinţele lor, comportamentul oamenilor în acele nopţi cumplită, când ţara vuia fiind “asaltată de terorişti”.
Finalul este la îndemâna lui, şi se va răzbuna pe călăi, făcând un amplu rechizitoriu sistemului comunist, însă drama din familia lui nu se va sfârşi. Soţia ofiţerului fusese grav rănită pe baricade, şi fusese internată în spital la Buzău, apoi la Bucureşti. El va porni cu teama în suflet în căutarea ei, trăind alte şi alte aventuri. Sfârşitul nu este cel aşteptat de cititor.


Evaluare 

07-02-2020

recenzie

După terminarea Şcolii militare de ofiţeri, tânărul locotenent, Sorin Voinea, a ajuns la viitorul său loc de muncă, Regimentul. Era înflăcărat, plin de aspiraţii şi năzuinţe, şi ardea de dorinţa de a începe munca, munca pe bani, cum spunea el. Avântul, însă, i se tăiase când, ajuns acolo, în faţa porţii, văzuse că aceasta era ferecată cu lanţuri.
A avut nenorocul să dea peste nişte comandanţi revoluţi, arhaici, dintr-o altă generaţie, care îl vor duce în prag de moarte.
Într-o seară, la o discotecă, s-a îndrăgostit de domnişoara Ecaterina, care era chiar fiica comandantului, duşmanul său. N-a ştiut cine era fata şi fusese încântat de cucerirea făcută, dar asta până a doua zi, când tatăl fetei, aflând despre relaţia înfiripată între cei doi, l-a băgat pe ofiţer la arest.
Scânteia însă fusese aprinsă, pentru că şi fata se îndrăgostise de el şi, cu toată opreliştea bătrânului călău, ea voia să şi-l facă prieten, pentru că-l iubea.
După cinci zile de arest, în ofiţer se cuibărise o ura nestăvilită împotriva tiranului şi-i dispăruse orice sentiment legat de fată.
Viaţa a decurs normal până într-o zi, când Sorin, aflându-se în concediul de odihnă pe litoral, a întâlnit-o iar cu Ecaterina. Fata nu-l uitaseră nicio clipă şi-i urmărise fiecare mişcare. Întâlnirea cu ea fusese o mare surpriză pentru băiat, iniţial a respins-o, dar, apoi, şi-a călcat pe inimă, crezând că în cele trei zile cât îşi propusese să stea la mare nu se va întâmpla nimic şi nu se va abate de la crezul său. N-a fost aşa. Din acel moment, în el a început să se dea o luptă furtunoasă, o luptă a contrariilor, pe deoparte dragostea pentru fată, pe de alta, ura împotriva torţionarului. Fiecare pas pe care îl făcea spre ea, era însoţit de o ostilitate nestăvilită împotriva fanariotului, aducându-şi aminte minut cu minut de suferinţele şi jignirile suportate. Cum se va termina această drama a iubirii lor?

În partea a doua a romanului, peste anii, fiind student la Facultatea de Drept, a fost martor la „Revolta” studenţilor din Iaşi, din anul 1987, pe care autorul o descrie fir-a-păr. Eroul se mutase în garnizoana Buzău, se căsătorise şi avea trei copii. Viaţa în România începuse să fie din ce în ce mai grea, oamenii trăiau prin întuneric, în frig şi flămânzi. Începuse cea mai neagră perioadă din istoria românilor; familia maiorului Sorin Voinea suferea şi ea din plin.
A venit însă Revoluţia din Decembrie 1989, aşteptată de maior ca pe o Mântuire a sufletelor împovărate de greutăţi. Autorul a fost un participant activ la Revoluţie din Buzău, şi a descris-o în amănunt, a prezentat trăirile ofiţerilor, temerile şi năzuinţele lor, comportamentul oamenilor, în acele nopţi cumplită când ţara vuia fiind “asaltată de terorişti”.
Finalul este la îndemâna lui, se “răzbună” făcând un amplu rechizitoriu sistemului comunist, însă drama din familia lui nu se va sfârşi. Soţia lui fusese grav rănită pe baricade, şi fusese internată în spital la Buzău, apoi la Bucureşti. Ofiţerul porneşte s-o caute cu teama în suflet, că o va găsi moartă. Sfârşitul nu este cel aşteptat de cititor.

Scrie o recenzie

Mântuirea

AUTOR: Vasile Bitere

ISBN: 978-606-49-0199-6

ANUL APARIŢIEI: 2019

NR. PAGINI: 400

FORMAT: 14,5x20,5

Scrie o recenzie