Uimitorul Jack / Jack A. Wesome

30,00 lei
cu TVA
AUTOR: Iulian Mardar
ANUL APARIŢIEI: 2021
ISBN:  978-606-49-0584-0
NR. PAGINI: 212
FORMAT: 13x20
Cantitate
In stoc

„Numele meu este Ken Wright. Sunt american, profesor de limba engleză și nu am talent de scriitor nici cât un pușcăriaș din Brazilia căruia i se scade din pedeapsă dacă face rezumate la ce citește. Dacă citește. Noroc de faptul că această carte nu e scrisă de mine. În schimb știu să recunosc umorul ironic, fin, ușor absurd uneori, așa cum o să găsiți din abundență în paginile ce urmează. Unde le-am găsit? Întotdeauna îmi dorisem să locuiesc o vreme în China, așa că, atunci când mi s-a propus să predau semantică și morfologie într-o universitate din Shanghai, acum un an, nu am stat pe gânduri și am acceptat. Mi se oferea un salariu mai mult decât decent și cazare pe undeva aproape de campus, deși m-aș fi dus acolo și dacă ar fi trebuit să-mi închiriez eu vreo magherniță la periferie. Apartamentul se afla la ultimul etaj al unei clădiri cu doar trei niveluri și era, de mulți ani, locuința temporară a profesorilor străini din programul de teacher exchange (schimb de profesori, n. tr.). Înaintea mea stătuse acolo o profesoară de literatură, o compatrioată. „Frumușică?” am întrebat eu, deși îmi era indiferent. Cel întrebat, un chinez tipic, scund și mereu cu zâmbetul pe buze, care mă ajutase să mă instalez și de la care aflasem acest amănunt, zâmbi și mai larg, ca și cum ar fi auzit o glumă. În 6 Iulian Mardar timp, aveam să învăț că acesta era modul lor de a evita să răspundă la întrebările ce li se păreau nelalocul lor.” (fragment)

9786064905840

Referințe specifice

Recenzii

Evaluare 

17-01-2022

Cronica unui roman anunțat

Un roman care te ține în priză, cu întorsături neașteptate, scris cu o tehnică desăvârșită, care nu provoacă niciun moment de plictiseală. Un Jack cu adevărat uimitor nu prin transformarea sa, ci prin a celorlalți. Cronica apărută în Viața Liberă, atunci când a fost prezentat pentru prima dată romanul, în cadrul cenaclului literar ”Noduri și Semne”, arată entuziasmul pe care îl poate stârni o carte bine scrisă: https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/123989-cronica-de-cenaclu-fara-cuvinte-excelent.

Evaluare 

17-01-2022

Uimitoarele aventuri ale unui american (sau chiar mai mulți, dar

Familia Simpson, Deadpool, Gumball, Urmuz, Seinfield, Michaux, Eugen Ionescu, Adrian Buzdugan (cu al său comisar Corcodușă!), Andrei Mocuța (cu al său Superman vs. Salinger), Daniil Harms, Swift, Jerome K.Jerome, Hašek, Ada Milea, la toți aceștia și la încă vreo câțiva vă puteți gândi după ce veți citi, fredonând, primele pagini din cartea pe care vi-o propun (...) O carte care vă poate lovi precum o găleată de apă în cap, uneori putând avea și apă, deși, de fapt, cum spuneam, este o metodă de propovăduire a subtilităților Limbajului -Logosului (aici traducătorul - pe bune, fără glume, cartea chiar a fost… gândită mai întâi în limba engleză! - nu se trădează decât pe sine și poate pe literatura cu un alt sens, mai comun, pentru cei mai sensibili observația fiind cât se poate de utilă sau futilă, după gust), cel care ne-a dăruit dintotdeauna (oare în același timp cu coasta lipsă a primului om?) și umorul ca terapie, ca abordare (și, în ultimă instanță, salvgardare și, dacă este la modă, reziliență, poate să nu aibă nicio legătură logică!) a Realității! Deși toate dovedesc, în ultimul timp, oare chiar ultimul?, că, de fapt, cei cu simțul umorului autentic sunt o minoritate pentru care ar trebui să se îngenuncheze și în somn!
Absurdul (literar) dovedește că este cât se poate de viu prin exuberanța scrierilor lui Iulian Mardar, convinge că se poate aproape reinventa, cel puțin momentan, când se trece la nivelul următor, cosmopolit, globalist („Vive le... globalizare!”, strigă un personaj-tată care, ceva mai târziu, meditează: „Globalizarea. În curând, va fi peste tot zi în același timp și peste tot noapte în același timp. Din punct de vedere economic, e mai bine așa.”), universal al literaturii! Muzele parodiei, satirei pot confirma… aventurile scriitorului care încearcă să reinterpreteze aproape totul, ca să nu mai spunem de numeroasele aluzii la scene celebre sau nu din literatura anglo-americană, într-o… lumină-cheie care aduce aminte, de pildă de un anume clarobscur, rembrandtian sau vermeerian.
În cele din urmă, este un exercițiu de critică lucidă, în primul rând... a imaginii pe care o avem despre o anume Americă (nu numai trumpistă, ci și obamistă - se pare că grosul cărții este scris în 2017; dacă vreți, este o… vânturare a Americii!), unde literatura se simte în largul ei, chiar dacă Totul, dar Totul, pare a se sfârși printr-un spectacol cu muzică pop-rock, muzică de cameră și stand-up comedy, variantă deloc nietzscheană a unei tragedii care prezintă destinul tragic al unuia care încearcă să fie ceva pentru care nu a fost născut, dar care salvează viețile, sufletele altora!

Evaluare 

17-01-2022

Captivant

Romanul îl prinde pe cititor de la primele pagini și îl ține captiv până la ultimul rând.

Scrie o recenzie

Uimitorul Jack / Jack A. Wesome

AUTOR: Iulian Mardar
ANUL APARIŢIEI: 2021
ISBN:  978-606-49-0584-0
NR. PAGINI: 212
FORMAT: 13x20

Scrie o recenzie

S-ar putea să-ți placă și