Epistole către Ovidiu/ Letters to Ovid/ Lettres à Ovide

90,00 lei

EDITOR: Ion Codrescu

ANUL APARIȚIEI: 2023

ISBN: 978-606-49-0999-2

NR. PAGINI: 252

FORMAT: 17x24

Copertă cartonată, cu supracopertă

Cuvânt înainte/Foreword: Ion Codrescu

Prefață/Preface: Cătălina Popescu

Cuvânt de întâmpinare/A Word of Welcome: Gabriela Creția  

Cantitate
In stoc

„Această carte s-a născut în urma unor exerciții de admirație pentru marii artiști care au pictat înaintea mea, fiind inspirați de poemele lui Ovidiu. Urmându-le exemplul și păstrând proporțiile – între măreția artei lor și modesta mea strădanie de discipol – am încercat să merg pe drumul lor, pentru a găsi ceea ce au căutat și ei: pictură în poezie sau poezie în pictură.”

Ion Codrescu

„Ovidiu este joaca de-a iubirea. La început de carieră poetică, el se îngrijește de soarta femeilor mitice abandonate de eroii lor dragi, precum și de barzii neglijenți care le-au lăsat în urmă, orbiți doar de destinul eroic. În stil epistolar, în Eroinele (Heroides), Briseis plânge pe umărul lui Ovidiu atunci când îi cere lui Ahile să nu uite că i-a fost aproape în dulcea robie a iubirii. Medeea combină pătimașa tresărire de dragoste cu setea de răzbunare, căci focul inimii e încă neostoit chiar după intensa tragedie a lui Euripide. Dido încă-l mai ceartă pe Aeneas pentru abandon, iar Ariadna nu poate uita că a fost lăsată singură pe o insulă de viteazul Tezeu pe care l-a ajutat cândva să iasă din labirint.”

Cătălina Popescu  

„Lucrurile care mă captivează sunt cele inexplicabile. Nedemonstrabile. Apa, aerul, praful. Pentru a le putea înțelege, pentru a-mi înțelege suspendarea, caut cuvinte sălbatice: obnubilare, maculă, intervertire, heterofonie, egresiune. Ai nevoie de ele pentru a respira, pentru a gândi încet sau serendipit. Pentru a nu uita, ai nevoie de cuvintele simple: prin, peste, lângă, între. Acestea te pot salva, ele te scot de pe linia obosită pe care o desenezi la nesfârșit fără să vrei sau fără să știi, până ajungi să te bucuri de ea, pentru că e tot ce ți-a mai rămas. Viața, moartea, gândirea, nebunia, limba – exfolieri. Imaginează-ți rotirea ca linie. Totul e o intrare și o ieșire și o cădere în timpul și în spațiul planetei noastre.”

Florin Balotescu

9786064909992

Referințe specifice

Recenzii

Evaluare 

17-10-2023

Scrisori către un prieten imaginar

Cele treizeci de scrisori (trimise din România, Franţa, Spania, Elveţia, Marea Britanie, Suedia, SUA, Canada şi Japonia) îi vorbesc lui Ovidiu atât despre iubire, despărţire, înstrăinare, exil, metamorfoza spiritului uman pe pământ străin, cât şi despre relaţia putere-poet, scrisul ca pharmakon şi despre condiţia umană aproape neschimbată din vremea poetului exilat la Tomis şi timpurile tehnologiei digitale. Imaginile reproduse între scrisori creează legături directe şi indirecte între temele creaţiei lui Ovidiu şi gândurile, reflecţiile şi mărturisirile exprimate de autorii epistolelor.

Scrie o recenzie

Epistole către Ovidiu/ Letters to Ovid/ Lettres à Ovide

EDITOR: Ion Codrescu

ANUL APARIȚIEI: 2023

ISBN: 978-606-49-0999-2

NR. PAGINI: 252

FORMAT: 17x24

Copertă cartonată, cu supracopertă

Cuvânt înainte/Foreword: Ion Codrescu

Prefață/Preface: Cătălina Popescu

Cuvânt de întâmpinare/A Word of Welcome: Gabriela Creția  

Scrie o recenzie

S-ar putea să-ți placă și